ADAK KURBAN NEDİR
Şu arzum yerine gelirse şu cins bir hayvan kurban edeceğim” şeklinde bir vaadde bulunmaya dinimizce adak (nezir)” denir. Verilen bu sözü yerine getirmek vaciptir. Adak: Ya “Şu işim olursa filan zamanda şu türlü bir kurban keseceğim” şeklinde belli bir vakte bağlı olur; ya da belli bir vakit şartı ileri sürmeksizin “Şu işim olursa şu türlü bir hayvan keseceğim” şeklinde olabilir.
Vakti belirtilen adakların vakti gelince yerine getirilmeleri gerekir, kendileri için belli bir vakit şartı ileri sürülmeyen adaklar vaadde bulunmaya sebep olan arzunun gerçekleşmesi üzerine yerine getirilmeleri gereklidir. Adanacak hayvanın kurban edilmesi caiz olan hayvanlardan olması şarttır. Buna göre, kör, topal bir hayvanla tavuk, horoz gibi kurban diye kesilemeyecek hayvanlar adanamazlar.
Adak (nezir) olarak kesilen kurbanın etinden, adakta bulunan kimse ve onun bakmakla yükümlü bulunduğu kimseler (babası, annesi, dede ve nineleri, çocukları, torunları, hanımı) yiyemezler. Şayet yiyecek olurlarsa yediklerinin bedelini fakirlere tasadduk etmeleri gerekir. Nafile (tatavvu) olarak kesilen kurbanın etinden sahibi de, bakmakla yükümlü bulunduğu kimseler de yiyebilir.